Бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва определи крайнодесния си предшественик

...
Бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва определи крайнодесния си предшественик
Коментари Харесай

Лула сравни Болсонару с Тръмп

Бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва дефинира крайнодесния си предходник Жаир Болсонару като имитатор на някогашния американски президент Доналд Тръмп. Той съобщи, че няма късмет Болсонару да се върне на президентския пост.

Лула да Силва направи изказването по време на изявление за CNN в петък, откакто дойде на посещаване в Съединени американски щати.  

По време на изявлението във Вашингтон преди срещата с президента на Съединени американски щати Джо Байдън, Лула обаче сподели, че няма да изиска от Съединените щати да екстрадират Болсонару, който е във Флорида от края на декември. Всяко сходно искане ще зависи от правосъдната система на Бразилия.

Но Лула сподели, че се надява някогашният президент да бъде наказан за геноцид от интернационален съд за несправянето му с пандемията COVID-19, която умъртви 698 000 бразилци.

Пътуването на Болсонару в Съединени американски щати го изолира от всякаква непосредствена правна опасност в Бразилия, където е обект минимум четири престъпни следствия, в това число и за щурма от 8 януари.

Припомняме, че срещата на Лула и Байдън се смята за основна и би трябвало да постави началото на " нова епоха " в двустранните връзки. 

Министерството на външните работи на Бразилия по-рано заяви, че поддръжката за демокрацията, човешките права и околната среда ще бъдат в центъра на дневния ред на Лула във Вашингтон.

На въпрос в изявлението за неутралитета на Бразилия във връзка с войната в Украйна, бразилският водач сподели, че Русия е направила грешката да нахлуе в суверенна страна, но той отбрани решението си да не даде артилерийски муниции, създадени в Германия, търсени за поддръжката на Запада за украинската защита.

" Ако изпратих муниции, щях да се причисля към войната. Не желая да се причисля към войната. Искам мир ", сподели Лула. Но по-рано, Лула изрази подготвеност да посредничи за мира. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР